Поводом приједлога вуковарске Грађанске иницијативе „Град, то смо ми“ да се спор с двојезичним таблама ријеши тако што би се на зграде државних институцја с десне стране улаза пославила табла на хрватском језику и латиничном писму, а с леве на пет језика и писма националних мањина које живе у Вуковару Коалиција удружења избјеглица САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица одбацује као позив на непоштовање закона приједлог вуковарске Грађанске иницијативе „Град, то смо и ми“ да се спор с двојезичним таблама ријеши тако што би се на зграде државних институцја с десне стране улаза пославила табла на хрватском језику и латиничном писму, а с леве на пет језика и писма националних мањина које живе у Вуковару. Влада Хрватске је обавезна да обезбедити поштовање Устава и закона јер је то и њена обавеза која је преузела потписивањем Уговора о приступању са Европском унијом крајем 2011. године. То значи да у складу са Уставним законом о правима националих мањина у свим градовима и општинама гдје је учешће српске националне заједнице преко 33 посто морају бити постаљене двојезичне табле, укључујући Вуковар.

Коалиција удружења избјелгица изражава жаљење због чињенице да хрватска Влада и хрватски предсједник Јосиповић, овог пута, нису чак ни осудили недавно насилно скидање и разбијање двојезичних табли у Вуковару што представља брутално кршење права српске националне заједнице. То нису учинили ни хрватски бискупи, нити хрватски посланици у Европском парламенту Ружа Томашић, Андреј Пленковић и Јозо Радош а истовремено су спремни да јавно, без аргумената, нападају Србију да тобоже крши људска права Хрвата у Србији. Ако Хрватска Влада није способна да спроведе Уставни закон о правима националних мањина и поштује преузете међународне обавезе онда то треба јавно и да каже а не да у пракси изврдава сопствене законе, усвојене у циљу заштите мањинских заједница.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта