Поводом поновног скидања и разбијања двојезичних табли у Вуковару након обиљежавања годишњице оснивања тзв. 204. вуковарске бригаде Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најштрије осуђује неуставно и незаконито скидање 14 двојезичних табли са јавних институција и разбијања једне двојезичне табле на згради полицијске станице у Вуковару од стране припадника тзв. Штаба за одбрану хрватског Вуковара. Наведени чин представља наставак производње страха и одржавање ратне атмосфере с крајњим циљем да се преосталим Србима живот у Хрватској учини неподношљивим и да се иселе или асимилују.

Тражимо од хрватског предсједника Јосиповића, Хрватског сабора, Хрватске бискупске конференције, Хрватске академије знаности и умјетности и Матице хрватске да јавно осуде једну у низу антисрпских манифестација дијела хрватских бранитеља, црквених кругова и политичких странака а од хрватског премијера Милановића да Влада коначно обезбеди поштовање реда и закона. У супротном биће то још један показатељ да се антисрпска кампања неће зауставити док буде и последњег Србина у Хрватској.

Апелујемо на Европску унију, ОСЦЕ и Савјет Европе да ћутке не прелазе преко систематског ширења мржње према припадницима српске националне заједнице и мирно посматрају кршење људских права која су Србима гарантована Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода, Европском конвенцијом за заштиту националних мањина, хрватским Уставом, Бечким уговором у сукцесији, Споразумом о нормализацији односа између СР Југосалвије и Хрватске из 1996. године, билатералним Споразумом о заштити националних мањина и Ердутским споразумом.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта