Повoдом чињенице да је општински суд у Карловцу донио Закључак којом је заказао јавну продају имовине српске породице Кунић која се налази у селу Загорје (општина Крњак) на Кордуну Коалиција удружења избјеглица издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује дискриминаторску и неправедну одлуку општинског суда у Карловцу да закаже јавну продају имовине српске породице Петра и Иванке Кунић која ће се одржати 12.05.2014. године. Општински суд у Карловцу је утврдио да вриједност имовине породице Кунић која се налази поред магистралног пута у селу Загорје (општина Крњак) на Кордуну (кућа од 121 м2, привредна зграда од 292 м2, двориште од 500 м2 и њива од 18 ари) износи око 176.000 евра (1.310.339 куна).

Драма породице Кунић почела је са хрватском операцијом „Олуја“ 1995. године када су протјерани, са осталим сународницима, са свог огњишта и привремено се настанили у Бања Луци а њихова кућа и остале некретнине су запаљене и опљачкане. Хрватске власти су маја 1996. године имовину породице Кунић, без њихове сагласности, а на основу конкурса, дали на коришћење Винку Петровићу, досељеном Хрвату из Швајцарске, а држављанину Босне и Херцеговине. Винко Петровић је са околних српских кућа и привредних објеката скидао материјал и санирао њихову кућу на начин да уопште није била за употребу. Након осам година вођења судског поступка а укључујући и пресуду Европског суда у Стразбуру коначно је 23.12.2003. године породица Кунић успјела ући у подсјед своје имовине.

Два мјесеца касније, тачиније дана 17.02.2004. године, Винко Петровић је поднио тужбу против породице Кунић и државе Хрватске за своја улагања у њихову имовину. Општински суд у Карловцу није требао ни да прихвати тужбу против породице Кунић јер Винка Петровића нису ни познавали, нити су му своје некретнине дали у закуп и нису му никаквим уговором дозволили да их користи. Умјесто тога суд у Карловцу одлобађа државу Хрватску сваке одговорности а породици Кунић пресуђује да Винку Петровићу мора исплатити 500.000 куна за његова улагања, као и судске трошкове и камате што све заједно износи 1.300.000 куна или око 175.000 евра. Породица Кунић не само што нема тај новац него се, прије свега, не осјећа обавезном да било шта плаћа. Потребно је замислити ситуацију да нам нетко без наше сагласности промијени изглед наше куће, измјени распоред просторија а да ми при том имамо обавезу да му исплатимо огромна средства са каматама. За вријеме судског процеса против породице Кунић који траје од фебруара 2004. године до данас, што значи пуних 10 година, судским рјешењем уведена им је забрана располагања својом имовином, тако да у њиховој кући у којој су имали ресторан нису могли ништа да привређују. Већ 10 година породица Кунић живи од 60 евра социјалне помоћи.

Позивамо хрватског премијера Милановића и прву потпредсједницу хрватске Владе Весну Пусић да, у складу са својим законским овлаштењима, утичу да се наведена судска одлука преиспита или да држава Хрватска сноси трошкове за санацију које је самовољно урадио бивши корисник некретнина породице Кунић а да њих у том читавом случају није нико ништа питао.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта