Поводом чињенице да је прошло шест дана од дискриминаторске изјаве предсједника Савеза војвођанских Мађара и предсједника Скупштине АП Војводина Иштвана Пастора којом је увредио прогнане Србе а, још увијек, сматра да није потребно да им се извини Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица изражава жаљење због чињенице да је прошло шест дана од дискриминаторске изјаве предсједника Савеза војвођанских Мађара и предсједника Скупштине АП Војводина Иштвана Пастора којом је увредио прогнане Србе а још увијек сматра да није потребно да им се извини. Подсјећамо да је Иштван Пастор 21.октобра 2014. Године изјавио да одговорност за разбијање албанских радњи сносе прогнани Срби који су се доселили у АП Војводина деведесетих година јер су донијели другачију културу и темеперамент и јер се нису интегрисали у ново друштво. Полиција је утврдила да се међу извршиоцима кривичних дјела и прекршаја налазе и двојица припадника мађарске националности. Сматрамо да јавне личности, посебно оне које обављају одговорне функције, треба да промовишу вриједности толеранције и заједничког живота а не да својим изјавама подстичу подјеле и нетрпељивост.

Коалиција удружења избјелгица позива, још једном, Иштвана Пастора да се због наведене изјаве јавно извини прогнаним Србима и прогнаним грађанима других националности из Хрватске, Федерације БиХ и са Косова и Метохије, од којих преко 250.000 живи на подручју АП Војводина. Тачно је да су прогнани Срби донијели са собом другачију културу и темперамент али то ваљда треба да буде богаство једног друштва а не хендикеп. Такође, тачно је да се многи прогнани Срби нису интегрисали у друштво а један од главних разлога јесте чињеница да многи од њих нису трајно рјешили стамбено питање већ у статусу подстанара живе између 15 и 23 године. Нажалост, многи од њих, још увијек, нису успјели да врате своја одузета имовинска и бројна друга права у мјестима гдје су живјели прије рата и због тога очекују подршку јавних личности у рјешавању проблема у мјестима одакле су протјерани, као и у процесу интеграције, а не да буду мета неоснованих оптужби.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта