Поводом чињенице да је ванрасправно вијеће загребачког Жупанијског суда одбило захтјев Тужилаштва да се осуђеном ратном злочинцу Бранимиру Главашу поново одреди истражни затвор Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица оцјењује одлуку ванрасправног вијећа загребачког Жупанијског суда да одбије захтјев Тужилаштва да се осуђеном ратном злочинцу Бранимиру Главашу поново одреди затвор као још један доказ да хрватско правосуђе систематски штити злочине који су масовно почињени према Србима за вријеме режима Фрање Туђмана. Скандалозна је чињеница да Влада Зорана Милановића, хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић и хрватски посланици у Европском парламенту не реагујују на срамну одлуку Уставног суда Хрватске да укине правоснажну пресуду осуђеном ратном злочинцу Бранимиру Главашу, као и срамну одлуку загребачког жупанијског суда да осуђеног ратног злочинца Бранимира Главаша пусти на слободу.

Коалиција удружења избјеглица сматра врхунским лицемјерјем изјаве хрватских званичника да ће Хрватска блокирати преговоре ако Србија не процесуира ратне злочине. Када хрватски званичници јавно осуде антисрпску политику режима Фрање Туђмана која је била узрок грађанског рата деведесетих година, када хрватско правосуђе процесуира хрватске ратне злочинце и говор мржње и када се врате отета имовинска и бројна друга права протјераним Србима и српским повратницима тек онда ће Хрватска постати држава која поштује европске стандарде у области људских права и правосуђа. Европска унија је направила велику грешку јер је примила у своје чланство државу која није казнила ратне злочине. Због тога апелујемо на Европску унију да уведе санкције Хрватској ако убрзо не почне да извршава своје обавезе из Уговора о приступању из новембра 2011. године које се односе на јачање независности правосуђа, процесуирања ратних злочина и побољшања положаја српске заједнице у Хрватској.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта