Поводом одлуке одлазећег предсједника Хрватске Иве Јосиповића да одликује члана ратног предсједништва БиХ Ејупа Ганића, којег Србија тражи због ратних злочина, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица оцјењује као срамну одлуку одлазећег предсједника Хрватске Иве Јосиповића да одликује члана ратног предсједништва БиХ Ејупа Ганића, човјека који је најодговорнији за ратне злочине против припадника ЈНА у Добровољачкој улици. Одлуком да одликује Ејупа Ганића Иво Јосиповић је увредио и понизио све српске жртве на подручју читаве Босне и Херцеговине. Током свог мандата Иво Јосиповић је јасно показао да се његова политика суштински није разликовала од политике Хрватске демократске заједнице што значи да Србију сматра агресором а Хрватску жртвом јер је тобоже водила ослободилачки рат. Поред тога, Јосиповић није ништа учинио да започне рјешавање бројних проблема протјераних Срба и преосталих Срба у Хрватској.

Коалиција удружеља избјеглица најоштрије осуђује лажне изјаве Ејупа Ганића да је Србија „рушитељ Југославије“ и „окупатор БиХ“, као и да је и даље „главни проблем Балкана“. Чињенице јасно показују да су Југославију срушио злочиначки режим Фрање Туђмана и да је за избијање рата у БиХ одговорна Изетбеговићева политика стварања унитарне државе. Србија је главни фактор мира и стабилности на западном Балкану јер Влада премијера Вучића сроводи економске и друштвене реформе и залаже се за односе међусобног поштовања и уважавања међу државама које су настале на подручју бивше Југославије. Истовремено, све државе, па и Србија, су приступањем Женевским конвенцијама прихватиле обавезу да преузму неопходне законодавне мјере да би се казнила лица која су одговорна за тешке повреде Конвенција. То значи да се ратним злочинцима мора судити у свако доба и на сваком мјесту.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта