Поводом емисије Пресинг која је емитована 28. новембра 2011. године на Радио телевизији Републике Српске на тему Избори у Хрватској – Срби између Срба и Срба?! Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица је подржала опозициону Коалицију српских странка једино из разлога јер је с нама потписала Споразум о сарадњи којом се, између осталог, обавезује да подржи Петицију избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске као и приједлог Декларације о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба којим смо априла ове године упутили Хрватском сабору на усвајање (у прилогу је скениран Споразум о сарадњи). Самостална демократска српска странка господе Станимировића, Пупавца и Узелца је одбила да подржи и Петицију и приједлог Резолуције. Из тога разлога Коалиција удружења избјеглица није подржава СДСС на изборима за Хрватски сабор. Посебно истичемо чињеницу да Споразум о сарадњи Коалиције удружења избјеглица и српске опозиције симболички представља почетак стварања нове српске политике у Хрватској која ће имати једну црвену линију а то је досљедно поштовање људских права Срба.

Што се тиче садржаја саме емисије желим се осврнути само на изјаву господина Узелца да ја минирам донаторску конференцију којом треба да се прикупе одређена средства. Подсјећам јавност да је 07. новембра 2011. године у Београду одржана конференција министара спољних послова Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе на којој је потписан политички докуменат под називом „Заједничка декларација о окончању расељавања и обезбеђивању трајних рјешења за угрожене избјеглице и интерно расељена лица“. У поменутом документу се не говори о повратку одузетих имовинских и стечених права избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана, већ само о потреби рјешавања социјалних случајева тј. најугроженијих категорија избеглица и расељених лица у наредних пет година. Коалиција удружења избјеглица је тражила од господина Пупавца и господина Узелца да се Заједничка декларација допуни одредбом према којом се четири државе обавезују да ће хитно започети дијалог и постићи договор о повратку наше одузете имовине и стечених права на темељу Анекс Г бечког споразума о сукцесији (у прилогу). У поменутом анексу се, између осталог, јасно наводи да ће свим грађанима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године. И господин Пупавац и господин Узелац су одбили да подрже наш приједлог. Подсјећамо јавност да је потписивање Заједничке декларације био предуслов да се током слиједеће године организује донаторска конференција. Као што се може јасно уочити Коалиција удружења избјеглица није против сазивања донаторске конференције већ само тражи да се наша одузета имовинска и стечена права не могу свести на социјално-хуманитарни ниво. Дакле једно су донаторска средства која треба да помогну најугроженијим избјеглицама и расељеним лицима да ријеше своје стамбено питање кроз изградњу социјалних станова, додјелу пакета грађевинског материјала, куповину сеоских домаћинстава и др. а сасвим друго је тражење наших одузетих имовинских и стечених права. Коалиција удружења избјеглица је само тражила да се Заједничком декларацијом обухвате оба аспекта тј. и људска права и социјално-хуманитарна помоћ а не да један аспекат искључује други.

Такође, желим да упознам јавност да сам 18. октобра 2011. године упутио, између осталих, писмо европском комесару за проширење господину Штефану Филеу у којем сам тражио да Европска комисија подржи нашу иницијативу да се нацтт Заједничке декларације допуни одредбом према којој се четири државе обавезују да ће вратити наша одузета имовинска и стечена права. У свом одговору господин Филе, између осталог, наводи да, цитирам, „Одговарајући на ваш захтјев да буду унете измјене у текст Заједничке декларације дозволите ми да подвучем д аје власништво над овим процесом у потпуности у рукама влада које су укључене. У њиховом је овлашћењу да чине измјене текста“ (у прилогу). Као што се може јасно уочити Европска комисија је оставила представницима власти четири државе да се договоре о садржају Заједничке декларације. Поставља се питање због чега, између осталих, господин Пупавац и господин Узелац, нису подржали наш приједлог о допуни Заједничке деклрације и макар покушали да добију подршку Владе Хрватске? На ово питање немамо одговор. Подсјећамо јавност да је, три дана након одржане министарске конференције у Београду, тј. 10. новембра 2011. године донијета одлука да се Уговор о приступању Хрватске Европској унији потпише 09. децембра у Варшави. Дакле, Влада Хрватске има у рукама докуменат тј. Заједничку декларацију којом се шаље порука домаћој и међународној јавнсоти да су имовинска и друга питања избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана рјешена а да ће се социјални случајеви рјешавати средставима са донаторске конференције у наредном периоду.

Због тога Коалиција удружења избјеглица сматра да СДСС на челу са господом Пупавцем, Узелцом и Станимировићем сноси велику одговорност за активну подршку Републици Хрватској да постане, што прије, члан Евроспке уније преко отетих отетих имовиснких и стечених права избјегих и прогнаих Срба. Такође, велику одговорност сноси и Влада Републике Србије која је дала сагласнот свом министру спољних послова господину Вуку Јеремићу да потпише Заједничку деклараицју у садашњем облику која је, прије свега, у интересу Републике Хрватске.

Поштована госпођо Кнежевић, тражим да са садржајем овог писма упознате јавност путем Ваше емисије која ће бити емитована 05. децембра 2011. године.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта