Поводом годишњице од почетка антићириличне кампање у Вуковару 02. септембра 2013. године и прекривања ћириличних натписа хрватским заставама на двојезичним таблама Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица осуђује јучерашње неуставно и незаконито прекривање ћириличних натписа хрватским заставама на двојезичним таблама у Вуковару чиме су чланови тзв. Штаба за одбрану Вуковара обиљежили годишњицу антићириличне кампање. Наведени чин представља наставак производње страха и одржавање ратне атмосфере с крајњим циљем да се преосталим Србима живот у Хрватској учини неподношљивим и да се иселе или асимилују. Подсјећамо да је извјесни Маријан Живковић први 02. септембра 2014. године разбио двојезичну таблу на згради Полицијске управе Вуковар.

Коалиција удружења избјеглица сматра да је Уставни суд Хрватске својом одлуком од 11. августа 2014. године дао за право члановима тзв. Штаба за одбрану Вуковара јер је изнад Устава и закона ставио осјећања Хрвата који су против ћирилице. То практично значи да сваки Хрват који одлучи да скине двојезизичну таблу то може слободно да учини јер, наведеном одлуком Уставног суда, полиција не смије да интервенише да заштити државну имовину нити смије да приведе наведено лице. Апелујемо на Европску унију да јасно стави до знања Хрватској да је неприхватљиво да се у једној њеној чланици крши начело владавине права.

Коалиција удружења избвјеглица подсјећа да, по Уставном закону о правима националних мањина и Закону о службеној употреби језика и писма националних мањина, националне мањине у Хрватској имају право на двојезичност у локалним самоуправама гдје чине више од једне трећине становништва. По последњем попису становништва у Хрватској 2011. године Срби чине више од 33% становништва у 21 општини и 2 града (Вуковар и Врбовско) и имају право на слободну употребу српског језика и чириличног писма у јавном животу.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта