Поводом потписивања Декларације о рјешавању питања несталих лица у Мостару од стране предсједника Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе уочи Међународног дана несталих који се обиљежава 30. августа Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља потписивање Декларације о рјешавању питања несталих лица услијед оружаних сукоба и кршењу људских права у Мостару од стране предсједника Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе са надом да ће то убрзати просес тражења несталих лица и процесуирање одговорних за злочине. У претходном периоду хрватска, бошњачка и албанска страна су опструисале процес тражења несталих лица српске националности с једне стране, идентификације посмтрних остатака који се налазе у мртвачницама у Загребу, Тузли, Сарајеву и Приштини с друге стране и кажњавања одговорних за злочине над Србима с треће стране. Ако би се у процесу тражења Срба, несталих у ратовима на подручју бивше Југославије, наставило досадашњим темпом, све нестале српске жртве биле би пронађене тек за неколико деценија што је неприхватљиво.

Коалиција удружења избјеглица апелује на међународну организацију, посебно на САД и Европску унију да изврше притисак на хрватску, бошњачку и албанску страну да коначно убрзају тражење српских жртава, идентификацију посмтрних остатака тела или дијелова тијела који се налазе у мртвачницама и процесуирање свих одговорних за злочине над српским народом. Без успоставе истих стандарда у тражењу несталих лица и кажњавању одговорних за ратне злочине нећемо моћи говорити о озбиљнијој стабилизацији стања и успостави односа међусобног поштовања и повјерења у региону западног Балкана.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта