Повoдом гостовања градоначелника Сплита и саборског посланика Жељка Керума у емисији Хрватске радио телевизије „Недељом у 2“ Коалиција удружења избјеглица, која окупља 72 избегличка удружења, издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица наоштрије осуђује изјаву Жељка Керума да су Срби извор свих проблема у Хрватској и да је то мишљење цијеле државе, али да већина није имала прилику да то каже зато што их нико није питао за мишљење. Такође осуђујемо Керумову изјаву да Срби имају највећи утицај на медије и банке у Хрватској што, према њему, мисли већина народа. Сматрамо да наведене изјаве имају обиљежје кривичног дјела расне и друге дискриминације. Прије три године у истој емисији Жељко Керум је изјавио да „не жели Србина за зета“ и да „Срби требају знати гдје им је мјесто“ и да се противи уласку српског капитала у Хрватску је Срби никада ништа доброг нису донели.

Захтјевамо да Влада Хрватске осуди говор мржње Жељка Керума и затражи његово кривично гоњење. Такође, захтјевамо да Хрватски сабор одобри покретање кривичног поступка против Жељка Керума јер има посланички имунитет а након тога да загребачко жупанијско тужилаштво подигне оптужницу против сплитског градоначелника по службеној дужности у складу са Уставом и Кривичним законом Хрватске. Наиме, у члану 174. поменутог закона који се односи на расну и другу дискриминацију каже се, између осталог, да тко шири националну, вјерску, расну и другу мржњу казниће се казном затвора од три мјесеса до три године.

Апелујемо на Европску унију да захтјева од Хрватске да процесура говор мржње Жељка Керума у складу са Уставом и законима и на тај начин покаже у пракси, а не само декларативно, да поштује темељне европске вредности.

Подсјећамо јавност да се већ више од годину дана, прво, пред општинским судом у Глини и затим пред жупанијским судом у Сиску води судски процес против шесторо Срба из села Подгорје, општина Вргинмост, под лажном оптужбом да су ширили расну и другу дискриминацију против једне хрватске породице. Циљ наведеног процеса јесте да у хрватској јавности и даље одржава стереотип да су Срби реметилачки фактор и да нарушавају међунационалне односе. У Подгорју је прије рата живјело искључиво српско становништво а тренутно у њему живи свега једна колонизована хрватска породица.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица и народни посланик
Миодраг Линта