Повoдом иницијативе хрватских посланика Владе Хрватске да се 10. јул прогласи прогласи Даном Николе Тесле у Хрватској Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља иницијативу хрватских посланика и хрватске Владе да се 10. јул прогласи Даном Николе Тесле у Хрватској и Даном науке, технологије и иновације, као и да Теслин споменик треба вратити у Госпић. Да би наведена иницијатива имала свој прави смисао потребно је да Хрватски Сабор и Влада Хрватске донесу одлуку да се тргу Стјепана Радића у Госпићу врати име Трг Николе Тесле, да се обнови Црква светог великомученка Георгија у Госпићу, да на табли Меморијалног центра „Никола Тесла“ у Смиљану, осим натписа на хрватском и енглеском језику, буде и натпис на српском језику и ћириличном писму, да се у Меморијалном центру изложе документа из којих се јасно може видјети да је Никола Тесла пореклом Србин, као и да се открију и процесуирају налогодавци и починиоци рушења Теслиног споменика.

Коалиција удружења избјеглица подсјећа да је Теслин споменик на тргу Николе Тесле у Госпићу 1992. године разнет експлозивом а тргу је промијењено име у трг Стјепана Радића. Нико није одговарао за овај и многе друге вандалске чинове, као што је рушење православних храмова и преко 3.000 споменика НОБ-а, који су били уперени против Срба. Црква светог великомученка Георгија у Госпићу, у којој је столовао и Теслин отац протојереј Милутин Тесла у последњем рату срушена је до темеља и на њеном мјесту сада се налази паркинг. На 150. годишњицу Теслиног рођења, 2006 године, обновљени су Теслина родна кућа и црква св. Петра и Павла у Смиљану и претворени у Меморијални центар „Никола Тесла“. Међутим, тамо се не може наћи податак да је Никола Тесла пореклом Србин.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта