Повoдом иницијативе власти Федерације БиХ о подизању спомен обиљежја убијеним сарајевским Србима на Казанима Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Иницијатива потредсједника Федерације Бих Светозара Пударића и градоначелника Сарајева Алије Бехмена да на локалитету Казана буде изграђен споменик убијеним сарајевским Србима представља настојање да се прикрије истина о њиховом страдању и да се споменик измести из града на неприступачну локацију како га нико практично не би могао видјети. Према подацима Савеза логораша Републике Српске и Института за истраживање српских жртава у 20. веку у Сарајеву је, између 1992.-1995. године, убијено преко 8.000 Срба а основано је 126 логора у којима су Срби мучени и убијани. У преходних 17 година бошњачке власти нису дозволиле да се барем на једној локацији гдје су били логори за Србе постави спомен-плоча.

Коалиција удружења избјеглица сматра да српски народ и Срби који су преживјели страхоте у Сарајеву заслужују да у централном дијелу Града, у Великом парку или сличној локацији, буде постављен меморијални центар с спомен собом у којој би била исписана имена и мјеста невино страдалих Срба са подручја Сарајева. Такође, поздрављамо иницијативу Савеза логораша БиХ да се на сваком од 126 логора за сарајевске Србе постави спомен-плоча. Очекујемо да Србија тражи од надлежних институција БиХ да предузму све неопходне мјере да починиоци злочина над сарајевским Србима, и Србима широм БиХ, буду кажњени.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта