Повoдом интервјуа предсједнице Хрватске Колинде Грабар- Китаровић за радио Дојче Веле Коалиција удружења избјеглица издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља изјаву предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић да сва отворена питања са Србијом треба рјешавати путем дијалога, као и да требало убрзати њихово рјешавање. Надамо се да је у питању искрено опредељење хрватске предсједнице да се, двије деценије послије завршетка рата, пронађе правично и трајно рјешење бројних проблема свих оштећених грађана без обзира на националну и вјерску припадност. Без рјешавања отворених питања из ратног периода нећемо моћи да се окренемо будућности и успоставимо односе међусобног поштовања између двије државе и два народа.

Коалиција удружења избјеглица позива хрватску предсједницу да се заложи код хрватског премијера Милановића да се покрене рад постојећих међудржавних комисија и радних група за нестала, ратне злочине, мањине, пензије, културно благо и границе и да се обнови рад радне групе за накнаду штете. Поред тога, позивамо хрватску предсједницу да подржи иницијативу да се формира српско-хрватска међудржавна комисија за спровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији у коме се јасно наводи да ће свим грађанима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године а сви уговори склопљени за вријеме рата биће проглашени ништавним.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта