Поводом изјаве хрватске премијерке Јадранке Косор да се решење несталих лица хрватске националности налази у Београду, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Изјавом да ће Влада Хрватске учинити све да се расветли судбина 999 несталих лица хрватске националности хрватска премијерка је, још једном, манифестовала нееевропско понашање јер ни једном речју није споменула 2.130 несталих лица српске националности. Однос Јадранке Косор и њене Владе према српским жртвама најбоље илуструју следеће чињенице. На подручју Хрватске се налази 40 познатих гробница у којима су сахрањене жртве које су страдале у хрватским операцијама «Бљесак» и «Олуја» а чији посмртни остаци још увек нису ексхумирани. У наведеним гробницама налази се најмање 400 посмртних остатака. Овим нису обухваћена појединачна гробна места које пријављују породице жртава. У Заводу за судску мединину у Загребу налази се најмање 350 ексхумираних посмртних остатака за које није урађена идентификација.

Горе наведене чињенице отварају низ питања: Зашто хрватска Влада одбија, без објашњења, да изврши ексхумације посмртних остатака из познатих гробница, као и идентификацију ексхумираних посмртних остатака? Зашто Јадранка Косор у разговору са члановима Савеза удружења породица заробљених и несталих хрватских бранитеља у Петрињи није споменула и српске жртве? Да ли хрватска премијерка сматра европским стандардом то да се спомињу само жртве једне националности а прешућују жртве друге националности?

Коалиција удружења избјеглица тражи од Владе Хрватске и осталих Влада у региону да покажу стварну политичку вољу да се питање несталих лица, без обзира на њихову националну припадност, реши у што краћем временском року. Истовремено, апелујемо на Европску унију да се питање решавања несталих лица постави Хрватској и другим државама региону као један од услова за пријем у њено чланство.

Председник Коалиције
Миодраг Линта