Поводом изјаве хрватског премијера Зорана Милановића да Хрватска има високе стандарде у заштити националних мањина које нема већина западноевропских држава и да Србија треба да се понаша онако како се Хрватска понаша у заштити српске националне заједнице Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица оцјењује као нетачну изјаву хрватског премијера Милановића да Хрватска има високе стандарде у заштити националних мањина, које нема већина западноевропских држава, барем што се тиче српске националне заједнице. Срби у Хрватској су грађани другог реда јер су дискриминисани у дијелу законодавства и у поступању надлежних државних органа. Хрватска не поштује Уставни закон о правима националних мањина, Закон о службеној употреби језика и писма националних мањина, није вратила одузета станарска права и пољопривредно земљиште, није омогућила накнаду штете за срушену имовину у терористичким акцијама, није још увијек завршила обнову порушених кућа, одредила је високе цијене откупа за станове које су српски повратници добили кроз тзв. програм стамбеног збрињавања, није исплатила заостале а неисплаћење пензије и девизну штедњу, наставља са сталним хапшењима у функцији застрашивања прогнаних Срба, није ексумирала посмртне остатке Срба са познатих гробних мјеста и др.

Коалиција удружења избјеглица сматра да горе наведене чињенице јасно показују да је нетачна изјава хрватског премијера Милановића како ће од српских власти тражити да се понашају онако како се Хрватска понаша у заштити српске националне заједнице. Србија у законодавству и у пракси поштује права националних мањина и Хрватска би требало да се на исти начин понаша према Србима. Нажалост, Европска унија је крајем 2011. године потписала приступни Уговор са Хрватском а прошле године је примила у своје чланство иако Хрватска није ни приближно испунила услове из поглавља 23 „Правосуђе и људска права“. У Хрватској се константно крше људска права Срба а хрватско правосуђе је пристрасно и етнички мотивисано у циљу цементирања етничког чишћења Срба.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта