Поводом обиљежавања 23. године од убијства 13 и тешког рањавања двојице резервиста ЈНА на Коранском мосту у Карловцу Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица подсјећа јавност да се 21. септембра навршавају 23 године од убијства 13 и тешког рањавања двојице резервиста ЈНА на Коранском мосту у Карловцу који су се претходно предали и одложили оружје. Двадесетпрвог септембра 1991. године припадници МУП-а и Збора народне гарде Хрватске су испред моста зауставили два камиона у којима су се из једне у другу касарну превозили припадници активног и резервног састава ЈНА. Они су, послије преговора и обећања хрватске стране да ће бити пуштени на слободу, одложили оружје. Одмах по предаји група заробљеника, углавном активних припадника ЈНА, одвезена је у полицију, а друга од 17 војника српске националности, углавном резервиста из кордунашког села Крњак, спроведена је пјешице преко моста. Кад су ступили на мост, појавила су се униформисана лица са фантомамка на главама која су ликвидирала њих 13. Од четворице преживјелих тројица, међу њима и један са тешким повредама, спасили су се скоком са моста.

Коалиција удружења избјеглица подсјећа јавност да је почетком септембра 2012. године Врховни суд Хрватске Михајла Храстова прогласио кривим и осудио га на четири године затвора након три ослобађајуће пресуде и 20-годишњег трајања поступка. Наведена пресуда је срамотна и увреда за жртве и њихове породице. Суђење је показало да постоје докази да је злочин на Коранском мосту био унапред припремљен и организован и да је у њему учествовало више лица а не само Михајло Храстов. Злочин на Коранском мосту је један у низу примјера који потврђује тезу да је хрватско правосуђе пристрасно и неправично и да Хрватска није заслужила да затвори преговоре о поглављу 23 „Правосуђе и људска права“ 2011. године. Апелујемо да Тужилаштво за ратне злочине Србије да тражи од државног тужилаштва Хрватске да прошири оптужбу на остале извршиоце и наредбодавце једног од првих ратних злочина над припадницима ЈНА у грађанском рату на подручју бивше Југославије.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта