Поводом изјаве комесара за избјеглице Владимира Цуцића да не подржава акцију прикупљања потписа подршке Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске Коалиција удружења ибјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Представници 103 избјегличка удружења и завичајна клуба који су својим потписом и печатом подржали Петицију избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске непријатно су изненађени са изјавом комесара за избјеглице Владимира Цуцића да не подржава акцију прикупљања потписа Петицији. Сматрамо да нашом акцијом никог не уцјењујемо јер само тражимо да се поштују темељна људска права стотина хиљада Срба и осталих грађана који су избјегли, прогнани или воде порјекло са подручја Републике Хрватске, као и великог броја грађана који имају имовинско-правне и друге интересе у Републици Хрватској. Такође, за своја права се боримо на демократски и цивилизован начин позивајући се на међународне документе о људским правима, као и билатералне и регионалне документе који штите права избјеглих и прогнаних лица.
За разлику од г-дина Владимира Цуцића Предсједник Парламентарне скупштине Савјета Европе г-дин Мелвут Чавошоглу је у свом одговору на молбу за подршку Петицији, између осталог, написао да «неуспјех да се врате имовинска права и омогући физичко посједовање имовине или надокнади губитак приступа и права на смјештај, земљиште и имовину кроз компензацију представља кршење људских права. Молим Вас, будите увјерени да ћу проблеме на које сте ми скренули пажњу предочити водствима Хрватске и Европске уније првом наредном приликом . Вашу петицијусам такође проследио Одбору за миграције, избеглице и становиштво Парламенатарне скупштине уз захтјев да је размотри током свог рада који се буде односио на стање расељених лица у Европи»
Поводом предстојеће анкете о станарским правима избјеглих и прогнаних лица из Републике Хрватске сматрамо да је потребно отворити суштински дијалог са Републиком Хрватском о потреби проналажења трајног и правичног рјешења за свих 12 проблема који су садржани у Петицији и бројне друге, а не само за једно од њих. Такође, подсјећамо да је 1996. године организован попис имовине избјеглих и про
гнаних лица. На одштампаним формуларима свака породица је уписала своју комплетну имовину која према незваничним процјенама вриједи око 30 милијарди евра. Очекујемо да Предсједник и Влада Републике Србије подрже Петицију избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске и да у дијалогу са званичним Загребом, Бриселом и другим релевантним центрима у међународној заједници заступају интересе стотина хиљада Срба и осталих грађана који су избјегли, прогнани или воде поријекло са подручја Републике Хрватске, као и великог броја грађана који имају имовинско-правне и друге интересе у Републици Хрватској. Увјерени смо да ће велика већина њих подржати потписивање Уговора о приступању Европске уније са Републиком Хрватском након што се испуне захтјеви који су садржани у Петицији.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта