Поводом изјаве организације за људска права «Амнести Интернатионал» у вези најновије изјаве хрватске премијерке Јадранке Косор Коалција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља мишљење организације за људских права «Амнести Интернатионал» да најновије изјаве Јадранке Косор показују одсудтво политичке воље да се истраже и процесуирају злочини које су од 1991. до 1995. године починили припадници хрватске војске. Посебно охрабрује став «Амнести Интернатионал» да власти у Хрватској нису испуниле своју обавезу да истраже и процесуирају ратне злочине над српским становништвом који су почињени током и послије операције Олуја.

Апелујемо на Европску унију да прије потписивања Уговора о приступању са Хрватском тражи од званичног Загреба да се успостави независно, непристрасно и ефикасно правосуђе; да се процесуирају бројни злочини над Србима у ратном периоду; да се прекине са праксом прешућивања, негирања или умањивања српских жртва како из овог тако и из другог светског рата; да се прогнаним Србима врати одузета имовина и стечена права; да се унапреди заштита Срба у Хрватској и да Хрватска поштује одлуку Хашког трибунала да је Олуја удружени злочиначки подухват а не ослободилачка акција.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта