Поводом скрнављења спомен костурнице жртвама усташког покоља из маја 1941. године у селу Вељун уз цесту Карловац-Слуњ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује фашистички чин скрнављења спомен костурнице жртвама усташког покоља у Вељуну. Непознати починитељи су разбацали цвијеће и мокрили по вељунском спомен-обиљежју и бијелим спрејем написали слово У. Догађај у селу Вељун је само један у низу антисрпских инцидената. У Хрватској се, поред скрнављења и мокрења по спомен-костурницама жртвама усташког режима, градови и насеља исписују усташким симболима; пјевају се пјесме којима се велича Анте Павелић и његови блиски сарадници; улице носе називе ратних злочинаца као што је Миле Будак и др.

Позивамо надлежне органе да санкционишу случај у Вељуну, као и бројне друге и створе услове у којима ће се коначно престати са величањем усташтва и вријеђањем осјећања српског народа. Такође, позивамо надлежне органе да се престане са политиком прешућивања или умањивања српских жртава из Другог свјетског рата, да се ексхумирају посмртни остаци Срба из бројних јама и других мјеста из Другог свјетског рата, да се сахране на хришћански начин и обиљеже мјеста страдања.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта