Поводом састанка који је одржан код државног секретара у Министарству правде Србије Слободана Хомена, а у вези изручења Миле Дакића Хрватској, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Делегација избјегличких удружења на челу са Миодрагом Линтом је у разговору са државним секретарМинистарства правде Србије Слободаном Хоменом осудила одлуку надлежних органа БиХ да се Миле Дакић изручи Хрватској. Договорено је да ће Министарство правде Србије дати гаранције Државном одвјетништву Хрватске да се након укидања пресуде Миле Дакић брани са слободе.

Министарство правде Србије тражиће од надлежних органа Хрватске да достави списак осумњичених, оптужених и осуђених лица за остала кривична дјела из ратног периода. Подсјећамо да је прошле године Хрватска доставила Србији само списак осумњичених, оптужених и осуђених лица за ратне злочине, али не и за остала кривична дјела из ратног периода Због тога и даље постоји могућност да лица које нису на списку за ратне злочине буду ухапшена након што пређу границу Србије и поред тога шти су добила потврду из Мнистарства правде Србије да нису на списку за ратне злочине.

Такође, договорено је се наставе разговори између делегације избјегличких удружења са представницима Министарства правде Србије с циљем да се пронађу механизми који ће обезедити прогнаним Србима и осталим грађанима Србије који се налазе на разним списковима за кривични прогон у Хрватској, слободу кретања и живот достојан човјека.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта