Поводом изјаве предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић да ће обиљежавању 20. годишњице хрватске акције „Олуја“ 5. августа у Книну учествовати и Срби из тог града Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица осуђује одлуку замјеника градоначелника Книна из реда српског народа Жељка Џепине да учествује у раду Организационог одбора за обиљежавање „Олује“, као и најаву да присуствује централној прослави у Книну 5. августа ове године. Акција „Олуја“ је злочиначка акција чији циљ је био преко 220.000 Срба са подручја Крајине. У остварењу наведеног циља хрватске оружане снаге су извршиле масовно бомбардовање крајишких градова и избјегличких колона, пљачкање, паљење и минирање око 40.000 стамбених, привредних и помоћних објеката и убијство преко 2.000 Срба. Наведене чињенице јасно показују да Хрватска сваког 5. августа у Книну слави највеће етничко чишћење у Европи послије Другог свјетског рата а не успоставу мира, слободе и демократије.

Коалиција удружења избјеглица апелује на предсједника Европског парламента Мартина Шулца да подржи иницијативу да Европски парламент усвоји Резолуцију којом би се осудили масовни злочини које су хрватске оружане снаге починиле у хрватској акцији „Олуја“ против српских цивила и заробљеника. Резолуцијом треба осудити и порицање злочина против Срба, тражити од Хрватске да престане славити злочиначку акцију „Олуја“ као државни празник и да коначно процесуира све ратне злочинце без обзира на националну и вјерску припадност. Подсјећамо господина Шулца да је Међународни суд правде у Хагу пресудом по хрватској тужби и српској контратужби констатовао да су током и послије акције „Олуја“ извршени масовни злочини тако да се апсолутно не може говорити о законитој војној акцији.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта