Поводом одржаног трећег састанка са Тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

На иницијативу предсједника Коалиције удружења избјеглица Миодрага Линте одржан је 14. јула 2015. године у Тужилаштву за ратне злочине трећи састанак са тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем и његовим сарадницима. Са Линтом су на састанку били присутни предсједник Адвокатске коморе Београда Слободан Шошкић и његов колега адвокат Небојша Авлијаш, затим двојица бивших чувара из Окружног затвора у Книну, затим двојица оптужених Срба са подручја општине Слуњ и потпредсједник Коалиције Миле Шапић.

Линта је замолио тужиоца Вукчевића да подржи иницијативу Коалиције да се прогнаним Србима, који су под истрагом или им се суди пред Судом за ратне злочине у Београду, омогући да могу бирати адвоката по сопственој вољи а не да им се додјељује адвокат по службеној дужности. Подсјећамо да држава сваком осумњиченом лицу обезбеђује бесплатно адвоката по службеној дужности ако нису у финансијској ситуацији да сами плаћају адвоката кога желе да их брани. На тај начин прогнани Срби, који нису у стању да сами плате адвоката, би имали могућност да изаберу адвоката кога ће плаћати држава а за кога сматрају да ће најбоље заступати њихове интересе. Иницијативу Коалиције подржао је предсједник Адвокатске коморе Београда Слободан Шошкић. Адвокатска комора има, по закону, право да достави Тужилаштву за ратне злочине листу адвоката који затупају осумњичена лица по службеној дужности. Очекујемо на ту тему наставак разговора са тужиоцем Вукчевићем.

Линта је поново замолио тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића да тражи од хрватске стране да предмете осумњичених и оптужених Срба, као и осуђених Срба у одсуству, достави у Београд и да им се овдје суди. Велика већина осумњичених и оптужених Срба, као и Срба осуђених у одуству, желе у судском поступку у Суду за ратне злочине у Београду да докажу своју невиност, да сперу љагу са свог имена да су ратни злочинци и да користе једно од основних људских права слободу кретања.

Поред тога, Линта је поставио питање тужиоцу за ратне злочине Владимиру Вукчевићу да ли предузео конкретне мјере поводом материјала, који му је он лично дао на другом састанку одржаном 8. априла 2015. године, у вези убијених српских цивила током и послије акције „Олуја“ и убијства Срба у Сиску и убијства Душана Тривунчића из Јасеновца 1991. године који је на вишестраначким изборима, који су одржани годину дана раније, изабран за посланика у Хрватском сабору. Тужиоц Вукчевић је одговорио Линти да је одредио лица која се баве наведеним материјалом. Линта је рекао тужиоцу Вукчевићу да очекује да Тужилаштво за ратне злочине покрене истраге поводом убијених српских цивила на подручју Хрватске у случају да хрватско тужилаштво одбије сарадњу. Договорено је да се четврти састанак одржи у наредном периоду. Подсјећамo да је делегација Коалиције одржала први састанак са тужиоцем за ратне злочине 19. марта 2015. године а други састанак 08. априла 2015. године.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица