Поводом изјвве предсједника Хрватске Иве Јосиповића да односи службеног Београда и Загреба стагнирају Коалиција удружења избјеглица САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта се слаже са изјавом предсједника Хрватске Иве Јосиповића да односи службеног Београда и Загреба стагнирају. Међутим, господин Јосиповић није рекао да одговорност за стагнацију односа сноси хрватска страна јер код званичног Загреба нема политичке воље да се пронађе правично и трајно рјешење бројних отворених питања између двије државе. Као примјер наводимо чињеницу да је од краја 2011. године, када је Хрватска потписала приступни уговор са Европском унијом, званични Загреб у буџетима за 2012, 2013 и 2014. годину драстично смањио или потпуно укинуо средства са рјешавање бројних проблема Срба повратника везано за обнову порушених кућа, стамбено збрињавање, електрификацију српских села и развој крајишких подручја која су била захваћена ратом.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта сматра да није тачна изјава господина Јосиповића да за свако од отворених питања постоје међудржавне комисије. Тренутно постоји шест међудржавних комисија или радних група чији је задатак да допринесу рјешавању отворених питања између двије државе: ратни злочини, нестала лица, националне мањине, пензије, културна добра и границе. Међутим, није обновљен рад некадашње југословенско-хрватске комисије за накнаду штете за минираних преко 10.000 српских кућа и привредних објеката у терористичким акцијама у низу хрватских градова гдје није било ратних дејстава. Такође, није основана комисија на спровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији под називом „Приватна својина и стечена права“ која треба да се, између осталог, бави осталим рјешавањем осталих проблема прогнаих Срба: девизна штедња, покретна имовина, отетих или узурпираних преко 5.000 српских кућа и локала и преко 800.000 катастарских парцела пољопривредног и шумског земљишта.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта