Поводом најаве да ће тзв. чланице Коалиције удружења избјеглица одржати конференцију за новинаре Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

На сајту Медија центра (www.mc.rs), између осталог, пише да ће се у уторак, 15. маја 2012. године са почетком у 11 часова, одржати конференција за новинаре под називом „Манипулисaње са избеглицама у изборној кампањи од стране председника Коалиције избегличких удружења Миодрага Линте, тврде чланице Коалиције“. Такође стоји да конференцију за новинаре сазивају чланице Коалиције удружења избјеглица. Веома је интересантно видјети која су лица предвиђена да говоре на конференцији: Богдан Матић, предсједник Скупштине Коалиције удружења избјеглица; Борис Делић, члан Скупштине коалиције и директор Регионалног развојног сервиса (РРС); Маријана Беадер, члан Скупштине Коалиције; Милојко Будимир, предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске и Раде Матијаш, потпредсједник Асоцијаицје избјегличких и других удружења Срба из Хрватске.
Поводом најављене конференције на новинаре желим да изјавим слиједеће:

1)Одбацујем оптужбу да ја, као предсједник Коалиције удружења избјеглица, манипулишем са избјеглицама у изборној кампањи. Позната је чињеница да је Коалиција удружења избјеглица потписала Споразум о сарадњи са Српском напредном странком 11. јануара ове године, искључиво, због одбијања дијалога од стране Предсједника и Владе Србије о проналажењу правичног и трајног рјешења имовинских и бројних других проблема избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана. Предсједништо Коалиције удружења избјеглица је великом већином гласова дало подршку наведеном Споразуму. Важно је истаћи да Предсједништво чини по један представник удружења који је чланови Коалиције удружења избјеглица;

2)Неистинита је тврдња да конференцију за новинаре сазивају чланице Коалиције удружења избјеглица. Богдан Матић је свега један од три члана Предсједништва који су на сједници били уздржани тј. нису ни подржали нити су били против Споразума о сарадњи између Коалциије удружења избјеглица и Српске напредне странке. На овај начин Богдан Матић крши одлуку Предсједништва и понаша се самовољно из њему знаних разлога. Борис Делић је поднио оставку на чланство Коалиције удружења избјеглица и лажно се представља да је и даље наш члан. Маријана Беадер никада није била члан Скупштине Коалиције удружења избјеглица и такође се лажно представља из њој знаних разлога. Важно је нагласити да је Маријана Беадер запослена као државни службеник у Влади АП Војводина тј. у Покрајинском секретаријату за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу на радном мјесту вишег референта за административно-техничке послове.

3)Најинтересантније од свега јесте да ће на конференцији за новинаре тзв. чланица Коалиције говорити Милојко Будимир и Раде Матијаш који се представљају да воде Асоцијацију избјегличких и других удружења Срба из Хрватске. Поставља се логично питање шта ће Будимир и Матијаш на конференцији и који их је послао да говоре на њој? Одговор је веома једноставан. Пуних 15 година Милојко Будимир и Раде Матијаш, са још неколико људи, се лажно представљају као наши представнцици и служе сваком режиму у Србији за кога обављају прљаве послове. Један од тих послова јесте да клевећу и нападају свакога ко није по вољи режиму. Веома је лако провјерити да су подржавали министра и комесара за избјеглице Бубу Морину из редова СПС-а до 05. октобра 2000. године; затим комесара за избјеглице Санду Рашковић из редова ДСС-а између 2001 и 2003. године; затим комесара за избјеглице Озрена Тошића из редова ДС-а између 2003 и 2004. године; затим комесара и замјеника комесара за избјеглице Драгишу Дабетића и Николу Вукојевића из редова ДСС-а у периоду 2004-2008. године и коначно још увијек подржавају потпредсједника Владе Јована Кркобабића и комесара за избјеглице Владимира Цуцића из редова коалиције СПС-ПУПС-ЈС који су на власти од 2008. године. Резултат њиховог служења свим режимима из врло познатих разлога је поразан по остваривање права избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана из Босне и Херцеговине, Хрватске и Словеније.

4)Навод у тексту који стоји на сајту Медија центра да је Петиција избјеглих и прогнаних Срба, коју је својим потписом подржало 70.000 оштећених грађана, цитирам, „злоупотребљена приликом потписивања овог коалиционог споразума и послужила за личну промоцију предсједника Коалиције“ једноставно није тачна и представља најобичнију клевету. Споразум о сарадњи између Коалиције удружења избјеглица и Српске напредне странке је потписан искључиво због чињенице што тадашњи предсједник Тадић и Влада су одбили да подрже Петицију и било какав разговор на ту тему. Зашто наведена господа која ће говорити на конференцији за штампу нису прво питала представнике режима због чега су одбили да подрже Петицију умјесто што нас без аргумената нападају и шире неистине у јавности?

5)Коалиција удружења избјеглица ће наставити борбу за проналажење правичног и трајног рјешења имовинских и бројних других проблема наших земљака. У тој борби, као противника, имамо и имаћемо појединце из редова прекодринских Срба који, због својих личних интереса, су спремни да клевећу и говоре неистине о нама. Без обзира на то наш циљ је промена постојеће државне политике Србије која се своди на лажно помирење преко наших леђа и за вођење нове политике чистих рачуна која је заснована на досљедном поштовању људских права. Један од темеља нове државне политике Србије према бившим југословенским републикама мора да буде борба за испуњење захтјева из Петиције избјеглих и прогнаних Срба што значи реализацију Анекса Г Бечког споразума о сукцесији у коме се јасно каже да ће свим грађанима бити враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године, успостава истих стандарда у суђењима за ратне злочине и коначно рјешавање питања несталих лица.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта