Повoдом обиљежавања 70. година од оснивања Српског културног друштва „Просвјета“ у Глини Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Српско културно друштво „Просвјета“ обиљежило је 10. маја 2014. године 70. година oд свог оснивања у Глини, граду у којем је настало 1944. године. На свечаности су, између осталих, били присутни хрватски предсједник Иво Јосиповић; изасланик предсједника Србије проф. др. Оливер Антић; Његова Преосвештенства Владика далматински Фотије и Владика горњокарловачки Герасим; изасланици предсједника Хрватског сабора и хрватске министарке културе; предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац; замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије и предсједник Коалиције удружења избјелгица Миодраг Линта; чланови Главног одбора и предсједници пододбора СКД „Просвјета“ и бројни други гости. Предсједник СКД „Просвјета“ Чедомир Вишњић додијелио је почасну златну значку хрватском предсједнику Јосиповићу. Почасне златне значке и плакета „Милан Радека“ додијељени су и другим заслужним појединцима и колективима. Након званичног дијела прославе одржан је концерт Великог тамбурашког оркестра Радио-телевизије Војводине.

Свечаност је одржана у Хрватском дому, на мјесту гдје је крајем јула и почетком августа 1941. године поклано 1567 Срба у цркви Пресвете Богородице. Мјесец дана послије тог тешког злочина црква је срушена. Материјални остаци православне цркве су, послије рата, уклоњени те је на том мјесту изграђен Спомен дом који је отворен 1969. године. Након завршетка грађанског рата 1995. године локалне власти су донијеле антицивилизацијску одлуку да се Спомен дом у Глини преименује у Хрватски дом а спомен плоча са именима страдалих невиних цивила уклони. Таква одлука већ 19 година вријеђа жртве покоља и читав српски народ. Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта позива Владу Хрватске и локалне власти Глине да заједно донесу одлуку да се садашњи Хрватски дом врати својој првобитној намјени и преименује у Спомен дом посвећен страдалим Србима на том мјесту прије 73 године и да се испред Дома врати спомен плоча са именима жртава усташких злочина.

Један од главних задатака СКД „Просвјета“, поред очувања националног и културног идентитета преосталих Срба, требао би да буде израда регистра српске културне баштине у Хрватској. То значи да би требало регистровати сва покретна и непокретна добра која су на било који начин везана за националну историју Срба у Хрватској: цркве, манастири, старе куће, зграде школа, домова културе, задруга и трговина, музеји, бибилиотеке, споменици, сеоска гробља, иконе, свјетовне и црквене књиге, богослужбене предмете, разноврсни етноматеријал од народних ношљи па до оружја, старе документе, катастарске и географске мапе, породичне слике и предмете, умјетничке фотографије и др. а посебно лоцирати мјеста стратишта, логоре и сличне локалитете. Овај велики посао СКД „Просвјета“ и поред најбоље воље не може сама да реализује. Због тога предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта апелује на Владу Србије и на Владу Хрватске да заједно стручно и финансијски подрже пројекат регистровања српске културне баштине у Хрватској.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица