Поводом одржане заједничке сједнице влада Републике Србије и Републике Српске на којој је одлучено да се убудуће 5. август обиљежава као Дан сјећања на прогнане и страдале Србе Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица снажно поздравља заједничку одлуку влада Републике Србије и Републике Српске да се убудуће 5. август обиљежава као Дан сјећања на прогнане и страдале Србе. Коначно су прогнани и страдали Срби у оружаним сукобима на подручју бивше Југославије током деведесетих година добили свој дан. То ће њима или њиховим породицама дати нову шансу да упознају међународну јавност са масовним злочинима против српског народа и да инсистирају на процесуирању свих ратних злочинаца и одавању почасти свим жртвама без обзира на националну и вјерску припадност. Тог истог дана Хрватска слави „Олују“ односно протјеривање Срба за својих вјековних подручја.

Коалиција удружења избјеглица истиче да је један од предуслова мира и стабилности у региону да српски народ памти и преноси на млађе генерације истину о страдању својих сународника на подручју данашње Хрватске, Босне и Херцеовине и Косова и Метохије током четврдесетих и деведесетих година прошлог вијека. Ако то не будемо чинили или ако будемо дозвољавали да се негирају или умањују српске жртве онда прети опасност да нам се исто зло понови наредном периоду. Због тога је важно развијање културе сјећања јер не значи позивање на освету већ подстиче на међусобно разумијевање и поштовање грађана који живе у региону западног Балкана.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта