Поводом посјете Предсједника Републике Србије Бориса Тадића и Предсједника Републике Хрватске Иве Јосиповића Вуковару и Паулином Двору Коалиција удружења избјеглица, коју чине 52 избјегличка удружења и завичајна клуба, издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица осуђује сваки злочин који се десио на подручју бивше Југославије и залаже се да се сви починиоци ратних злочина праведно казне без обзира на националну и вјерску припадност. Нажалост, уочи посјете Предсједника Републике Србије Тадића Вуковару говори се само о хрватским жртвама на Овчари.

У општини Вуковар је прије почетка рата, према поузданим извјештајима, убијено преко 150 Срба од стране хрватских војних формација. Дио убијених Срба је бачен у Дунав да се сакрију трагови злочина. Такође, многи Срби су привођени на саслушања, мучени, застрашивани и натјерани у бјекство да би сачували живу главу. Великом броју Срба су дигнуте у ваздух куће и остали објекти. Поставља се питање, шта рећи мајкама, очевима, удовицама, браћи и сестрама убијених вуковарских Срба поводом посјете српског и хрватског предсједника Овчари? Нажалост, стиче се утисак да су српске жртве у Вуковару мање вриједне од хрватских.

Коалиција удружења избјеглица се залаже да се утврди тачан број убијених Срба у Вуковару прије и током рата 1991. године; да се изведу на суд налогодавци и починиоци злочина над вуковарским Србима и да се изгради спомен обиљежје са именима и презименима убијених вуковарских Срба. Тек послије утврђивања пуне истине о томе шта се дешавало прије и током рата у Вуковару створиће се стварни предуслови за полагање вијенаца не само хрватским, него и српским жртвама.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта