Поводом Првог форума Србија-ЕУ у организацији Владе Србије у Београду Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица је непријатно изненађена чињеницом да вицепремијер Владе Србије задужен за европске интеграције и организатор овог скупа Божидар Ђелић није сматрао да потребно да на Први форум Србија-ЕУ из невладиног сектора позове представнике избјегличких удружења. Сматрамо да је питање избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске, Федерације БиХ и Словеније европско питање и да је требало да буде једно од тема на наведеном скупу. Игнорисање насилно одузетих имовинских и других права избјеглих и прогнаних Срба и грађана Србије који су оштећени у својим људских правима у државама региона неће допринети развоју добросуседских односа и процесу помирења.

Тражимо од Владе и председника Србије да у разговорима са званичницима Европске уније траже подршку за отварање суштинског дијалога са Хрватском и другим земљама региона у циљу проналажења свеобухватног, трајног и правичног реешења наших проблема. Темељ дијалога требало би да буде Бечки споразум о сукцесији у коме се веома јасно каже да ће свим грађанима бити враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године.

Председник Коалциије
Миодраг Линта