Поводом скандалозне одлуке Одбора за хитна питања Фудбалског савеза Србије да неће јавно изнијети став о кандидатури предсједника Ногометног савеза Хрватске Давора Шукера у Извршни комитет УЕФА Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица оцјењује скандалозном одлуку Одбора за хитна питања Фудбалског савеза Србије да неће јавно изнијети став о кандидатури предсједника Ногометног савеза Хрватске Давора Шукера у Извршни комитет УЕФА. Јавност има право да зна да ли је руководство Фудбалског савеза Србије остало при ставу да подржи човјека који је својим проусташким изјавама и поступцима у више наврата увриједио српски, ромски и јеврејски народ, а посебно стотине хиљада жртава злочиначке Независне државе Хрватске. Поставља се питање зашто се Одбор за хитна питања ФСС сада позива на препоруку надлежних из УЕФА да се јавно не говори о подршци кандидатима а прије десетак дана Томислав Караџић је јавно говорио да ће Фудбалски савез Србије подржати Давора Шукера?

Коалиција удружења избјеглица сматра да оваквим ставом Одбор за хитна питања ФСС није показао професионални однос према овом питању већ је изазвао сумњу да једна од најзначајних српских институција упорно подржава присталицу усташке идеологије из јаког интереса. Жалосна је чињеница да руководство ФСС своју скандалозну одлуку оправдава, између осталог, ставом да не желе да некоме служе за личну промоцију и маркетинг. У случају Давора Шукера није у питању никаква лична промоција и маркетинг већ принципјелна борба против људи који шире дискриминацију и говор мржње. Позивамо, још једном, руководство Фудбалског савеза Србије да прије састанка УЕФА у Бечу јавно повуче подршку Давору Шукеру. У супротном прећи ће црвену линију и направити грешку.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта