ВАЖНО ОБАВЈЕШТЕЊЕ ИЗБЈЕГЛИМ И ПРОГНАНИМ СРБИМА У ВЕЗИ ПРИЈАВЕ ЗА ПРИВРЕМЕНИ ОДЛАЗАК ИЗВАН ХРВАТСКЕ

Коалиција удружења избјеглица обавјештава избјегле и прогнане Србе и друге грађане који имају хрватско пребивалиште да постоји велика вјероватноћа да ће Влада Хрватске продужити рок за пријаву привременог одласка изван Хватске или одјаву пребивалишта. Наведену информацију предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта добио је у кабинету министра спољних послова Србије Ивана Мркића. Подсјећамо јавност да је господин Мркић, на молбу господина Линте, тражио од хрватске стране 12. децембра 2013. године да се продужи рок за пријаву привременог одласка изван Хватске или одјаву пребивалишта на шест мјесеци. Такође, као потврду наведеног обавјештавамо јавност да се на улазним вратима хрватског конзулата у Београду, ул. Кнеза Милоша 82, налази Обавјештење у коме стоји да Влада Хрватске припрема Уредбу којом ће се продужити рок за пријаву привременог одласка или одјаву пребивалишта.

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује понашање службеника у хрватским конзулатима у Србији који врше притисак на избјегле и прогнане Србе да пониште хрватске личне карте и да одјаве пребивалиште (опција Б у Обрасцу 1). На тај начин спречавају избјегле и прогнане Србе да се опредијеле за привремени одлазак изван Хрватске (опција Д у Обрасцу 1) што значи да могу да на легалан начин задржати хрватске личне карте до 5 година. То раде на начин да, супротно хрватском Закону о пребивалишту, не желе да признају неке од доказа за привремени одлазак изван Хрватске као што су: изјава о издржавању, потврда о лијечењу, затим мијењају свакодневно ставове у вези потврда о запослењу (једном говоре да важи потврда о запослењу ако је лице запослено у хрватској фирми у Србији; други пут, ако је лице послала хрватска држава да ради у Србији; трећи пут, ако је лице стално запослено; четврти пут, ако је лице запослено на одређени период и др). Такође, једном дијелу избјеглих и прогнаних Срба говоре да не могу да пријаве привремени одлазак изван Хрватске и задрже хрватске личне карте ако имају и српско пребивалиште и српске личне карте, док другом дијелу говоре да то није услов.

Коалиција удружења избјеглица обавјешава избјегле и прогнане Србе и друге грађане са хрватским пребивалиштем да хрватски конзулат у Београду, улица Кнеза Милоша 82, неће радити 19. децембра 2013. године (четвртак) због славе Ријечног бродарства у чијим се просторијама налази хрватски конзулат. Такође, обавјештавамо јавност да предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта с сарадницима свакодневно одлази испред хрватског конзулата у Београду и информише хиљаде избјеглих и прогнаних Срба, који сатима по хладноћи чекају у реду, да имају право да се опредијеле за привремени одлазак изван Хрватске и задрже хрватску личну карту и да не попусте пред пристисима хрватских службеника. Г. Линта биће и 20. децембра 2013. године (петак) испред хрватског конзулат у Београду у времену од 09 до 11 часова. Више инфорамција може се наћи на сајту www.koalicija.org.rs

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица

  • Прилог: